Balk

Balk bruist tijdens de eerste editie van het UitFestival De Fryske Marren. Korpsen, kunstenaars, muzikanten en andere cultuurmakers verzamelen zich tussen 13:00 en 17:00 uur in het centrum met een programma vol vertier.

Bij de kraampjes kun je de werken van verschillende kunstenaars en cultuuraanbieders bewonderen. Je kunt je inschrijven voor een leuke cursus, workshop of muziekles en je laten inspireren voor het nieuwe culturele seizoen.

Kun jij zingen of een muziekinstrument bespelen? Doe dan mee met de gezamenlijke Grote Muzikale Opening tijdens het UITfestival op 10 september. Op alle locaties zullen we gezamenlijk openen. We verzamelen met zijn allen om 12.45 en dan spelen we om 13.00! In Balk verzamelen we op het Haskeplein. Download hier je muziekstuk voor jouw instrument, en doe mee. Je hoeft je niet op te geven, kom gewoon langs, en zing of speel mee! Heb je nog vragen over de muzikale opening? Neem contact op met uitfestivaldfm@toanhus.nl.

Op de ‘Markt over geschiedenis en cultureel erfgoed’ van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân kun je een kijkje ‘terug in de tijd’ nemen bij de verschillende historische verenigingen uit de regio.

Om 14.00 uur is er een kuier langs de monumentale panden in Balk onder leiding van DS. Johan Heegsma. Startlocatie: voor het Raadhuis.

Het Breahus heeft een doorlopend programma vol muziek; Wiebe Mulder neemt plaats achter het Lohman orgel uit 1843 en fluit- en kamermuziekdocente Anke van Straalen en Muziek aan de Luts leveren een muzikale bijdrage. Stap even binnen, neem plaats op één van de banken en geniet van de prachtige akoestiek in deze monumentale kerk.

Het Toanhús en de Bibliotheek zijn van de partij en dankzij de Werkgroep Cultuur Historisch Erfgoed De Fryske Marren kun je op deze Open Monumentendag ook ‘een kijkje nemen achter deuren die anders gesloten zijn’. 

In Balk is de Bibliotheek deze dag extra geopend en kun je dus zo binnenlopen voor informatie. Daarnaast is er een collega in de Verteljas die voorleest aan kinderen. Er is ook aandacht voor het makkelijker maken van teksten, met behulp van de Brievenwasserette. Het gebeurt regelmatig dat mensen thuis een brief in de bus krijgen die in zulke ingewikkelde taal geschreven is dat de boodschap er bijna niet uit te halen is. Dit soort moeilijke brieven kun je inleveren bij de Brievenwasserette, dan zorgen wij ervoor dat hij omgezet wordt in heldere taal.

We zien je graag op het UitFestival DFM in Balk!

Heb je interesse in een podium of kraam tijdens het UitFestival in Balk? Geef je dan hier op!